Fitness trendy se neustále mění, ale jeden prvek zůstává. Stojka je nejvíce populární prvek napříč všemi styly cvičení. A není se čemu divit. Vyžaduje vysoký stupeň tělesné kontroly, kondice i fyzické síly, a to vše hlavou dolů. Trénink stojky je ale hlavně zábava a nabízí celou řadu zpestření. Každý si při nácviku stojky najde to svoje, a to je důvod proč je tak populární a neustále zaplavuje sociální sítě.

Inspiraci k tréninku najdete v józe, gymnastice, kalistenice anebo přímo u specialistů na stojky, tzv. ekvilibristy. Průpravných cviků jsou stovky, návodů a tréninkových plánů snad ještě více. Zde je několik tipů a triků, které vám mohou pomoci při tréninku.

Začněte s výdrží ve stojce

Když pomineme silový trénink a flexibilitu, tak je výdrž ve stojce tou nejdůležitější, ale i nejzábavnější částí. Může se zdát, že je to obtížné, ale když si to rozložíte na menší kroky, cesta k výdrži v prostoru už se nebude zdát tak nemožná. Ano, bude to chtít čas a disciplínu, ale výsledky se brzy dostaví. Zde je několik tipů, jak začít.

Stoj na hlavě

Ne každému je pohodlné být hlavou dolů, a tak je dobré si na tento pocit nejdříve zvyknout. Stoj na hlavě je výborný prvek, který vás seznámí s tím, jaké to je být vzhůru nohama. Zlepšíte si prostorovou orientaci a uvědomění si pozice vašeho těla hlavou dolů. Tělo si zvykne na zvýšený průtok krve do hlavy a přizpůsobí se. Vyzkoušíte si také jak správně aktivovat svaly pro rovné držení stojky. Stoj na hlavě zároveň minimalizuje riziko zranění.

Nácvik u stěny

Stěna bude váš největší kamarád a budete ji využívat vždy, ať už jste ve stojkách na jakékoliv úrovni. Stojka u stěny je nejlepší způsob, jak se naučit ovládat tělo ve stojce. Posílíte všechny potřebné svalové partie a klouby, aby unesly váhu celého těla. Stěna vám umožní provádět i ty nejmenší úpravy v technice, které pak budete schopni převést do prostoru. Po určité době strávené u stěny se přesunete na nácvik stojek do prostoru anebo chůzi po rukách. Chůze po rukách je jednodušší než samotná výdrž v prostoru a není nezbytným krokem k samotné výdrži, ale nabízí příjemné zpestření tréninku. Než však začnete se samotnou chůzí, je dobré zařadit cviky u stěny, které vás na chůzi připraví.

Lateral handstand walk

Výborný cvik, který zpevňuje ramenní pletenec a naučí vás přenášet těžiště v ramenech pro správné zapojení při chůzi v prostoru. Pokud už pro vás není navyšování ujité vzdálenosti výzvou zkuste si do cesty položit pár kotoučů na které musíte cestou vylézt (pomyslné schody) a uvidíte, jak se zvýší obtížnost.

Handstand shoulder taps

Další pěkný cvik, který vás donutí správně vytáhnout ramena a zvýší zatížení ramenního pletence. V případě, že je tento prvek moc jednoduchý, zkuste ho v prostoru.

Ukaž co umíš

Po ovládnutí samotné stojky v prostoru je už jenom na vás, zda budete pokračovat k těžším variantám a nebo se posunete k dalšímu silovému prvku. Cesta stojek je nekonečná a nabízí opravdu mnoho, můžete jít silovější cestou, kdy budete trénovat všemožné varianty kliků ve stojce, anebo si vyberete technickou cestu, kdy budete trénovat stojku na jedné ruce a její variace. Výzvou pro vás může také být držet stojku na různých nářadích, jiná je stojka na zemi a třeba na kruzích. Kreativitě se meze nekladou a je jen na vás čím se pro vás stojka stane.