Prodej doplňků stravy je dnes obrovský business. Jenom doplňky stravy s antioxidačními účinky měly v roce 2017 světový obrat 40 až 50 miliard dolarů a čísla neustále rostou. Více než polovina dospělých užívá nějaký doplněk stravy. Dalo by se říci, že v dnešní době už to bez doplňků nejde, i když jsou na to různé názory. Pojďme se ale dnes podívat na to, jak vybrat ten nejlepší doplněk, pokud se nějaký rozhodnete užívat.

Četli jste o nové látce a víte, že právě tato látka je pro vás ta pravá, a proto byste ji rádi začali užívat ve formě doplňku stravy. Jak ale vybrat ten správný produkt? Dnes už máte na výběr z celé řady výrobců, kteří se předhání v tom, aby vyráběli lepší a lepší doplňky. Nejdříve vybírejte ze značek, které znáte nebo jste o nich už někdy slyšeli. Méně známé značky mohou samozřejmě nabízet kvalitní doplňky, ale začněte průzkumem těch známých. Až si nějakou vyberete, podívejte se na její web a jejich způsob pravidelného testování kvality výrobků. Pokud pravidelně netestují, anebo vůbec nemají web, poohlédněte se po jiném výrobci.  Časem zjistíte, kteří výrobci jsou ti nejdůvěryhodnější a půjdete na jistotu.

Poté co si vyberete konkrétní značku, musíte vybrat produkt. Pro tento příklad použijeme třeba L-Theanine. Vaším cílem je najít produkt, který obsahuje pouze čistý L-Theanin a nic jiného, protože ten chcete užívat. Ze začátku se vyhněte kombinacím, kdy je v jedné kapsli více látek. Společnosti se neustále zlepšují a na trhu můžeme objevit opravdu čisté produkty, ale ne vždy tomu tak je. V čem je problém?

Nejvíce doplňků se prodává ve formě kapslí nebo tablet, a to může být kámen úrazu. Kapsle musí být z něčeho vyrobená. Pak se přidávají další látky, aby měla kapsle požadovanou barvu, nedocházelo ke shlukování prášku při výrobě atd. Jaké další látky produkt obsahuje se dozvíte ve složení na etiketě. Rozhodně se naučte číst etikety jídel i doplňků stravy, najdete tam zajímavé věci. Výběrem čistého produktu zamezíte zbytečnému ukládání toxinů v těle. Mezi nejčastěji používané toxiny patří titanium dioxide (oxid titaničitý), silica (oxid křemičitý) a magnesium stearate (stearát hořečnatý, kyselina stearová, rostlinný stearát). Látky, které se mohou běžně užívat, protože v malém množství jsou neškodné, ale musíte si uvědomit, že doplňky stravy budete pravděpodobně užívat celý život na denní bázi, takže bude docházet k akumulaci těchto látek v organismu. Kapsle lze vyrobit i bez těchto látek ve vegetariánské formě, tak proč je tam přidávat?

Zde vidíte zbytečně přidané látky navíc.

Zde vidíte zbytečně přidané látky navíc.


Titanium dioxide

           Oxid titaničitý je pigment, který se používá k přidání barvy do kapsle. Studie ovšem zjistily, že tato látka způsobuje mitochondriální dysfunkci. [1] Dále poškozuje buňky astrocytů, které pak nemohou přijímat glutamát a dochází tak k oxidačnímu stresu a poškození mitochondrií v gliových buňkách.

Magnesium stearate

           Stearát hořečnatý se používá jako tzv. flow agent, látka, která usnadňuje výrobu produktu tím, že zamezuje shlukování nebo slepování prášku. Usnadňuje také polykání prášku. Bohužel pro nás potlačuje bílé krvinky, konkrétně T-lymfocyty, které mají důležitou roli při adaptivní imunitní reakci. Jsou tedy klíčovou složkou našeho imunitního systému. [2]

Silica

           Oxid křemičitý se používá jako protispékavé činidlo při výrobě tablet a kapslí.  Problém je, že oxid křemičitý produkuje nanočástice, které v našem těle způsobují zánět a produkci reaktivních forem kyslíku (ROS- Reactive oxygen species). [3]    

 



Příklad dobrého složení.

Příklad dobrého složení.


Závěrem

Vybírejte si pouze takové produkty, které obsahují jenom čistou látku a typ použité kapsle. Žádné další látky by neměly být přítomny. Další možností je kupovat čisté látky ve formě prášku, kde tyto zmíněné látky nejsou potřeba. Ne každou látku však najdete v ideálním produktu, takže musíte zvážit zda užívání látky je pro vás důležitější než možné riziko z negativních účinků přidaných látek. Velké zaběhnuté firmy nemusí být zárukou kvality, proto nevybírejte produkt jenom podle značky, ale čtěte etikety. Často kupuji doplňky od různých značek, protože ne všechny produkty od jedné značky jsou správně.


[1] Wilson C.L., Natarajan V., Hayward S.L., Khalimonchuk O., Kidambi S. "Mitochondrial dysfunction and loss of glutamate uptake in primary astrocytes exposed to titanium dioxide nanoparticles." Nanoscale. 2015 Nov 28;7(44):18477-88

[2] Tebbey P.W., Buttke T.M. "Molecular basis for the immunosuppressive action of stearic acid on T cells." Immunology 1990 Jul; 70(3): 379–386.

[3] Yang, Y. et al. Survey of food-grade silica dioxide nanomaterial occurrence, characterization, human gut impacts and fate across its lifecycle. Sci. Total Environ. 565, 902–912