GABA je inhibiční neurotransmitér, který hraje klíčovou roli při regulaci excitability neuronů v CNS. Reguluje svalový tonus a celkově uklidňuje náš organismus. Navozuje pocit klidu, pomáhá nám usnout a má také vliv na náš imunitní systém. Na druhé straně stojí glutamát, který je hlavní excitační neurotransmitér. Když máte hodně glutamátu, můžete pociťovat strach, obavy, neustále nad něčím přemýšlíte, můžete být nedochvilní a neorganizovaní. Naproti tomu, když optimalizujete hladinu GABA, která utlumí účinek glutamátu, tak se cítíte motivovaní, klidní, ale zároveň energičtí a produktivní. Proto je žádoucí mít optimální hladinu GABA, aby vše fungovalo jak má. Problém je, že GABA ve formě doplňků stravy má velice nízkou vstřebatelnost. Existuje řada nootropik, která navyšují hladinu GABA, ale můžete také ke klasické GABA přidat další látky a hacknout její využitelnost. Najdete názory, že klasická GABA ve formě doplňku stravy neprochází hematoencefalickou bariérou, což není pravda, a tento mýtus vzniknul na základě nízké vstřebatelnosti, ale ona se část do mozku dostane. Za pomoci několika metod můžete tuto využitelnost navýšit a těžit tak i ze základního doplňku stravy.

Astrocyty v našem mozku uvolňují glutamin, který se pak přeměňuje na glutamát. Proč by nás to mělo zajímat? Když se glutamát stane příliš dominantním, přemění se zpátky na glutamin anebo na GABA. Tato aktivita se odehrává v astrocytech, které patří mezi tzv. gliové buňky. Tento mechanismus nemusí vždy fungovat perfektně a může způsobovat propad hladiny GABA. Naštěstí víme, jak tento proces podpořit.

Syntetická GABA užívaná ve formě doplňku stravy zvyšuje hladinu GABA v mozku pouze o 33 %. Přidáním L-Argininu se hladina zvýší až o 383 %. [1]

Levný a jednoduše dostupný L-Arginin má na využitelnost GABA ohromný vliv.

Suplementace samotného glutaminu může také navýšit GABA. Glutamin se přemění na glutamát, který je pak následně za pomoci glutamát dekarboxylázy a vitamínu B6 (P-5-P) přeměněn na GABA. Takže suplementace samotného glutaminu a vit. B6 může také pomoci.

Další možností jsou bakterie. Zjistilo se, že bakterie kmene Lactobacillus a Bifidobacterium účinně zvyšují koncentraci GABA. GABA se totiž nenachází jen v mozku, ale v celém našem centrálním nervovém systému. [2] Komunikace střev a mozku přes bloudivý nerv je také pravděpodobně jedna z cest, jak suplementace GABA signalizuje našemu mozku, aby se uklidnil. [3] Konzumací prebiotik a probiotik prospíváte vašemu mikrobiomu, který pak vytváří více GABA.

Klasické doplňky stravy obsahují syntetickou GABA, ale můžete získat i přírodní formu. Bakterie Lactobacillus hilgardii je schopna produkovat přírodní GABA. Dnes je již možnost zakoupit doplňky stravy, které obsahují tuto přírodní verzi, která má vyšší vstřebatelnost a snadněji se dostává do mozku. Díky tomu stačí užívat menší množství cca 250-300 mg.

Výzkum postupuje neustále dopředu a věřím, že se brzy objeví ještě účinnější formy. Aktuálně můžete přidat L-Arginin a navýšit tak vstřebatelnost. Další možností je suplementace glutaminu spolu s vitamínem B6. Konzumace probiotik a prebiotik vám může také pomoci. A v poslední řadě můžete zvolit přírodní formu GABA, která má vyšší vstřebatelnost.

Pokud užíváte léky proti úzkosti nebo antidepresiva neužívejte žádné z těchto nootropik!


[1] Shyamaladevi, N., Jayakumar, A. R., Sujatha, R., Paul, V., and Subramanian, E. H. (2002). Evidence that nitric oxide production increases γ-amino butyric acid permeability of blood–brain barrier. Brain Res. Bull. 57, 231–236.

[2] Barrett, E., Ross, R. P., O’Toole, P. W., Fitzgerald, G. F., and Stanton, C. (2012). γ-Aminobutyric acid production by culturable

bacteria from the human intestine. J. Appl. Microbiol. 113, 411–417.

[3] Thayer, J. F., and Sternberg, E. M. (2009). Neural concomitants of immunity—Focus on the vagus nerve. Neuroimage 47, 908–910.