V silovém tréninku každý, dříve či později, dojde do bodu, kdy se jeho postup zpomalí nebo úplně zastaví, i když dodržuje všechno jako na začátku, když se výsledky ještě dostavovaly pravidelně. Schopnost adaptace našeho těla je neuvěřitelná a dokážeme se přizpůsobit téměř čemukoliv, časem už prostě jen přidávání váhy nebo počet opakování nestačí. Tělo potřebuje nový stimul, abyste se posunuli z místa. Jednou z možností je úprava rychlosti opakování. Pokud jste doteď tuto problematiku neřešili a každé opakování provádíte pořád stejným tempem, tak zpozorněte. Rychlost opakování může být nový stimul pro vaše svaly, aby začaly znovu růst a zesílily. Rychlost opakování je známou problematikou u silových sportů jako je vzpírání a dalších, ale kdo jejich znalosti využívá v kalistenice?

Rychlost opakování si můžete nastavit tak jak uznáte za vhodné, ale je dobré se inspirovat u silových sportovců. Aplikovat ji potom můžete na každý cvik, který budete chtít. Asi nejznámější je Tempo 1-2-3, ale setkat se můžete i s 5-5-5 nebo 10-0-10 a mnoho dalších.

Tempo 1-2-3

           Číselné označení je počet sekund, jak dlouho bude jednotlivá fáze daného cviku trvat. V tomto případě 1s začátek pohybu, 2s střed pohybu a 3s návrat do původní pozice. V praxi to pak vypadá takto, např. klik v tempu 1-2-3: zaujmete horní pozici kliku. Poté 1 s trvá přechod do dolní pozice kliku, zde je výdrž 2 s a pak se 3 s vracíte do horní pozice kliku. Tímto provedením si vaše svaly v žádné fázi neodpočinou a intenzita cviku bude úplně někde jinde.

           Jsou kliky moc jednoduché? Zkuste jiné tempo anebo zvolte těžší variantu kliků. Uvidíte, že si s tempem 1-2-3 můžete pěkně vyhrát a podle zvoleného cviku si znatelně zvednout obtížnost tréninku. Zkuste třeba kliky ve stojce, australské přítahy nebo shyb. Uvedu zde pár cviků pro inspiraci.

Kliky ve stojce 1-2-3



Shyb 3-2-1



Planche leans 5-5-5


Fantazii se meze nekladou, vybrat si můžete jakýkoliv cvik na který fyzicky stačíte. Zpomalení tempa je jednoduchá a velice efektivní metoda, jak se znovu posunout ve vašem tréninku. Během provádění cviku se budete více soustředit na techniku a správnou aktivaci svalů. Změnu tempa doporučuji u hlavních cviků vašeho tréninku, určitě tuto metodu neuplatňujte na všechny cviky. Vyberte si ty pro vás nejdůležitější, kde delší dobu stagnujete a uvidíte po pár týdnech výsledky. Budu velice rád, když mi napíšete email nebo na IG, které cviky a tempa jste vyzkoušeli a jaké jste měli výsledky.