,,Dýchej, je to zadarmo.“ –Wim Hof


Wim ICEMAN Hof byl ještě před pár lety považován za blázna. Když ale jeho techniku podrobili vědeckým studiím, a jeho názory byly potvrzeny, stal se z něho člověk, který spustil revoluci ve způsobu nahlížení na schopnosti mysli a potenciálu lidského těla ovlivňovat vlastní imunitní systém a zdraví. Wim dokázal, že je v lidské moci ovlivňovat vlastní imunitní a nervový systém.

Wim Hof je držitelem 21 Guinessových rekordů. Mimo jiného dokázal třeba uběhnout půlmaraton za polárním kruhem, a to jen v trenkách. Uplaval 66 metrů pod ledem (https://www.youtube.com/watch?v=DpeM4FNXRsE). Je držitelem rekordu v ledové koupeli, kdy vydržel ve vodě 1 h 53 min a 12 s (https://www.youtube.com/watch?v=xGBj_Yqal6s). Dokonce mu byl do těla aplikován virus, se kterým se normální člověk vypořádává 14 dní, a on byl schopen aktivací svého imunitního systému tento vir potlačit do jedné hodiny (https://www.youtube.com/watch?v=nRsNh0eB-Io).

Wim tvrdí, že se superčlověkem nenarodil, ale že se jím stal. Vynalezl vlastní komplexní techniku, která je kombinací dýchací techniky, meditační techniky, a nakonec postupného otužování. WHM metoda je jediná, která kombinuje všechny tyto složky do uceleného systému. Díky tomu může každý ovlivňovat svůj autonomní nervový a imunitní systém zároveň. Technika je velice jednoduchá a za chvíli si ji osvojí každý. I přesto, že je technika jednoduchá neberte jí na lehkou váhu, vnímejte svoje tělo a buďte trpěliví. Není to soutěž, netlačte na sebe. Důležitý je pravidelný trénink, není o tom hned skákat do ledového jezera nebo zadržovat dech na 5 minut. Trpělivost a naslouchání vlastnímu tělu jsou klíčové, jinak si můžete ublížit.

Nebudu se zde rozepisovat o konkrétním návodu, jak tuto metodu provádět, ale řekneme si, jaký vliv na lidské tělo mají jednotlivé techniky.

Dýchání

Kyslík, který do těla dostáváme je kontrolován naším autonomním nervovým systémem. To, jak dýcháme ovlivňuje naší biochemii a fyziologii těla. Dechová metoda podle Wima ovlivňuje koncentraci 02 a C02 v krvi tím, že překysličí organismus. Potom, co se kyslík dostane do buněk, je v mitochondriích přeměněn na CO2 a H20. Během tohoto procesu se uvolňuje energie potřebná pro život. Díky tomu, že si okysličíme naše tělo, dojde k větší konzumaci kyslíku, máme více energie. Dojde k poklesu CO2 a ke zvýšení pH krve, krev se stává více alkalická. Pokud je naše krev více alkalická, dokáží se naše myšlenky lépe chemicky transformovat na neurotransmitery. Toho využívá meditační technika.

Meditace, nastavení mysli

V době, když Wim Hof podstoupil pozorování v laboratorních podmínkách, vědci zjistili, že když vynechá tuto techniku, není schopen vydržet ve studené vodě tak dlouho. Nastavení mysli, je proto velice důležitý bod. Síla naší myšlenky je mnohem větší, když je v těle více alkalické prostředí. Čím méně kyselé prostředí v těle máme, tím lépe funguje přenos informace nervovým systémem, a i přenos neurotransmitérů. Neurotransmitér slouží k přenosu impulsu přes synaptickou štěrbinu a umožňuje tak další šíření podráždění (v nervovém systému) nebo vyvolání určité reakce (stah svalu, vyprázdnění žlázy). Při jednom experimentu vedci vpravili Wimovi do krve bakteri E-coli. Při nakažení touto bakterií jsou běžné příznaky zvýšená teplota, bolesti hlavy a svalů, v podstatě takové běžné chřipkové příznaky. Wim za pomoci dýchání, meditace a soustředění mysli vyvolal v organismu stav zvaný ,,boj nebo útěk“, došlo ke zvýšení hladiny kortizolu, a následnému snížení zánětlivé reakce organismu. Výsledkem bylo, že Wima jen trochu bolela hlava, protože došlo ke snížení zánětlivých proteinů, tzv. cytokinů, nic víc. Stejný experiment pak prováděli na testovací skupině, která prošla desetidenním výcvikem pod vedením Wima, a dosáhli stejných výsledků. To znamená, že tuto metodu se může naučit každý z nás.

Otužování

Tento bod umocňuje techniku meditace a přináší další zdravotní benefity. Když dodržíme všechny techniky- dýchání, meditaci a pak přidáme ledovou vodu, dojde k ještě většímu poklesu zánětlivých proteinů. Ledová voda nás také učí ještě lépe pracovat s nastavením mysli. Tělo se může ohřát za pomoci vnitřního tepla, anebo vnějšího. Vnitřní teplo si vytváří tělo samo, ať už za pomoci tuku, prokrvením anebo svalovým třesem. Vnější teplo si dodáme z venku: oblečení, oheň, teplá místnost atd. Za pomoci mysli, jsme schopni si vytvářet více vnitřního tepla, takže naše tělesná teplota neklesá tak rychle a není potřeba dodávat teplo vnější. Díky tomu je Wim schopen zdolávat nejvyšší hory světa jen v kraťasech. Síla mysli a soustředění. V domácích podmínkách nám postačí ledová voda, simuluje nepříznivé podmínky, ohrožující náš život, díky tomu se lépe vyčistí hlava od zbytečností, a my můžeme myslet pouze na tvorbu tepla. Pravidelné utužování nám také zvyšuje hladinu hnědého tuku. Hnědý tuk je energeticky aktivní, vydává nám energii, na rozdíl od tuku bílého, který energii pouze skladuje. Donedávna si vědci mysleli, že hnědý tuk mají pouze děti a se zvyšujícím věkem se jeho množství snižuje. Bylo ale zjištěno, že hnědý tuk mohou mít i dospělí jedinci, a že se dá jeho množství cíleně navyšovat za pomoci otužování a vystavování se mrazu. Je žádoucí ho mít v těle co nejvíce.

WHM kurz 2019, Praha

O tom, jak se začít otužovat se rozepíši v dalším článku.

WHM nám zlepší imunitní systém i sebevědomí, naučí nás pracovat s vlastním tělem i myslí. Vrací nás zpět do přírody, tam kam patříme. Je jednoduchá, může se jí naučit každý, a je zadarmo. Osobně metodu aplikuji od září 2018 a nemohu si ji vynachválit. Měl jsem možnost se zúčastnit i odborného kurzu a určitě doporučuji, protože znalosti z internetu jsou jedna věc, ale osobní zkušenost a setkání s lidmi, kteří tuto metodu provozují už roky, je k nezaplacení. Pokud se chcete o metodě dozvědět více, podívejte se na stránky: https://www.wimhofmethod.com/, kde můžete najít kurzy, které se konají i u nás.