Ještě před pár lety byl Modafinil nejznámější nootropikum, které chtěli všichni vyzkoušet a pravidelně užívat. Největší slávu získal asi díky tomu, že se k jeho užívání přiznal biohacker Dave Asprey, který vyzdvihoval jeho účinky. Poslední dobou se o něm už ale tolik nemluví, proč? Nejnovější články se zaměřují především na možné nežádoucí účinky a na ty kladné se zapomíná. Sláva Modafinilu způsobila, že si od něj lidé slibují až příliš mnoho a čekají účinky, které Modafinil nikdy nedělal. Modafinil je lék, který zvyšuje bdělost a udrží vás vzhůru i během spánkové deprivace. Neovlivňuje CNS jako ostatní stimulanty typu Adderall nebo Vyvanse. Modafinil nezvyšuje vaši produktivitu, ale bdělost, to je zásadní rozdíl. Zvýšená bdělost vám umožní být rychlejší ve vaší práci, pomůže vám ji vykonávat bez pocitu únavy a můžete spát méně, než je potřeba. To vše bez vedlejších účinků, které mají Adderall a jiné stimulanty. Modafinil navíc lze užívat dlouhodobě, aniž by po vysazení nastal úpadek v produktivitě. Při užívání stimulantů tento propad nastává, a navíc častěji vzniká závislost. Aktuálně lidé přestali Modafinil opěvovat, protože je nečiní tak produktivními, jak by si přáli. Zvýšená bdělost a produktivita jsou dvě odlišné věci. Modafinil funguje výborně na zvyšování bdělosti, ale problém je, že při neustálé stimulaci nedokážete mít nad věcmi nadhled, nedokážete prožívat některé přirozené emoce, a to jsou věci, které potřebujete pro lepší zapamatování si věcí. Toto není chyba Modafinilu, ale lidí, kteří si pletou účinky a očekávají něco jiného, než pro co byl Modafinil vytvořen. Tento lék funguje výborně, ale musíte pochopit a vědět proč a kdy tento lék užívat, abyste z něho vytěžili maximum. Více se o něm zmiňuji v samostatném článku zde: modafinil.

Problém Modafinulu je tedy v nepochopení mechanismu účinku, jak zvyšuje naši motivaci, popřípadě produktivitu. Uveďme si příklad: Abyste se dostali do své komfortní zóny, kde jste schopni nejlépe pracovat, musíte vynaložit nějaké úsilí, motivaci a možná i trochu odvahy. Když si vezmete Modafinil, tento proces je mnohem snazší a rychlejší. Jste schopni vyřídit telefonát do kterého se vám nechce, vést nepříjemný rozhovor anebo absolvovat nepříjemnou schůzku. Díky stimulačnímu účinku je všechno z těchto věcí jednodušší. Modafinil, ale může způsobovat úzkost, která je nevýhodou, ale o to více se zvedne motivace. Je to zajímavý efekt, který využívá energii získanou z tlaku, kterou ve vás úzkost vyvolává. Něco jako motivace a energie, kterou máte, když se snažíte vše stihnout před uzávěrkou. Tento efekt navíc vydrží 8-10 hodin.

Další věc, co Modafinil umí je zrychlit zpracování informací. Dokážete rychleji číst anebo poslouchat materiály. Všemu rychleji porozumíte, ale to neznamená, že si budete vše lépe pamatovat. Představte si, že jste student, který má před sebou tlustou učebnici, kterou musí projít a naučit se jí. Díky Modafinilu ji velice rychle projdete, budete si dokonce myslet, že tomu všemu rozumíte, ale když se vás někdo za týden zeptá, o čem ta učebnice byla, nebudete vědět. Čím silnější emoce, tím déle si budete situaci nebo informaci pamatovat. Emoce jsou při tvorbě paměti klíčové. Na Modafinilu jste však trochu jako robot, nabití energií, velmi stimulovaní, namotivovaní, ale při čtení materiálů nejste schopni vyvolat žádnou emoci, látku pořádně nepochopíte (i když si myslíte opak) a ve výsledku si nic nepamatujete. Tento efekt však mají i jiné stimulanty, přílišná energie a stimulace nejsou pro vytváření paměti ideální. K utváření paměti je třeba, aby hipokampus fungoval optimálně, to ale stimulanty nedělají. Dnes už víme, že multitasking není možný a náš mozek jenom rychle přepíná mezi jednotlivými úkony, což ve výsledku snižuje produktivitu. Pokud však potřebujete udělat hodně menších věcí, které si nemusíte úplně pamatovat, může vám v tom Modafinil pomoci. Například potřebujete udělat nějaké tabulky na počítači, vyřídit telefonáty, pak se vrátit k počítači atd.

Modafinil také zvyšuje fyzickou energii, proto je jeho užívání zakázáno světovou antidopingovou agenturou WADA. Určitě nedoporučuji užívat Modafinil jako prostředek ke stimulaci před sportovním výkonem, obzvlášť u sportů, kde dochází k velkému zvýšení tepové frekvence. Modafinil totiž zvyšuje srdeční frekvenci a mohlo by dojít k poškození srdce. Některým jedincům může Modafinil dokonce způsobit tepovou nepravidelnost. Neužívejte tedy Modafinil ve dnech, kdy máte v plánu dělat fyzicky náročné aktivity, jako intervalové tréninky, sprinty atd. Ve dnech, kdy děláte běžnou fyzickou aktivitu a dáte si Modafinil však pocítíte příjemný příval energie, který vydrží po celý den. Pokud jste zvyklí dát si po obědě šlofíka, tak na něj s Modafinilem zapomeňte, neusnete.

Spánková deprivace umí být velice nepříjemná a asi každý někdy zažil noc, kdy spal méně než 6 hodin a cítil následnou únavu během celého dne. I v tomto vám Modafinil dokáže pomoci. Názory uživatelů se v tomto bodě ale liší. Někomu Modafinil na spánkovou deprivaci funguje, někomu ne. Někomu dokonce někdy ano, někdy ne. Je to velice zajímavé, že i při stejné užité dávce máte jednou po 4 hodinách spánku energii na celý den a někdy necítíte žádný účinek a jste unavení. I toto může být jeden z důvodů proč lidé přestali Modafinil užívat. Jsou dny, kdy pocítíte velkou vzpruhu a motivaci, vyšší produktivitu, pocit energie a nepotřebujete si dělat žádné přestávky. A pak jsou dny kdy účinek jakoby necítíte, vše funguje jak má, jen necítíte ten typický účinek.

V souvislosti s Modafinilem je často zmiňováno, že vznik závislosti je minimální oproti běžným stimulantům. To je pravda, ale neznamená to, že je riziko nulové. Je třeba mít na paměti, že závislost si můžete vytvořit na čemkoliv, není to jen otázka fyzické závislosti, ale i té psychické. Jako příklad uvedu účinek Modafinilu na spánkovou deprivaci. Jednou se vyspíte kratší dobu, než potřebujete, ráno si dáte Modafinil a během dne fungujete tak jak máte, jako by se nic nestalo. Za pár dní potřebujete být zase déle vzhůru a víte, že nebudete spát dostatečný pocit hodin, ale to nevadí, máte přece Modafinil, tak o co jde. A takto si zafixujete Modafinil jako berličku, díky které nemusíte spát. Vznikne negativní cyklus z kterého se budete těžko dostávat.

Mezi vedlejší účinky se popisují často bolesti hlavy. Ano, ty se vyskytují poměrně často, ale dá se jim jednoduše předcházet. Bolesti se objevují v období, kdy Modafinil přestává fungovat, cca 8 hodin po požití. Bolest hlavy může být celkem intenzivní, nejprve se vyskytuje v zadní části hlavy a postupně přechází do čelní oblasti. Jedním ze způsobů, jak jí předcházet je Alpha GPC. Spolu s Modafinilem užijte během dne 400-600 mg Alpha GPC, množství rozdělte do 2-3 dávek během dne. Je zapotřebí mít zkušenosti s Alpha GPC, abyste zjistili ideální množství, které užít, více v samostatném článku o Alpha GPC. Další nutností je udržovat optimální pitný režim, ten během dnů, kdy užijete Modafinil navyšte. Jedním z vedlejších účinků je sucho v ústech, takže vás to bude nutit k pití, ale opravdu si předem připravte pití na celý den, které chcete vypít. Další možností, jak navýšit příjem vody jsou i potraviny bohaté na vodu, které je také vhodné zařadit během dne. Nejhorším vedlejším účinkem, který uživatelé popisují je špatný úsudek. Tento vedlejší účinek je hodně subjektivní, ale i tak je důležité ho zmínit. Den předem, než si vezmete Modafinil se doporučuje si předem udělat seznam úkolů, které chcete během toho dne udělat. Protože když si seznam neuděláte, budete dělat jiné věci, pro které se v daný moment rozhodnete a ty nemusí být vždy tou nejlepší volbou. Posledním vedlejším účinkem je snížená chuť k jídlu, díky tomu je pro vás jednodušší přijmout méně kalorií během dne. To je špatné, a proto mějte vždy předem přichystaná jídla na celý den, které budete konzumovat, abyste tomuto předešli. Nedoporučuji užívat Modafinil během půstu.

Modafinil byl, je a bude jedno z nejznámějších nootropik, protože je spojován se slavnými jmény. Pokud ho chcete užívat, musíte vědět proč, co od něj očekáváte a předem se na ten den připravit. Funguje výborně, ale jen v tom, k čemu je určený.